چند دهه میباشد که بحث هایی درباره اینکه آیا دئودورانتهای ضد عرق میتوانند منجر به سرطان سینه شوند یا خیر. انتشار دو مطالعه جدید در جامعه علمی گفتوگوهای تازهای را در این مبحث باز کرده است.
نقش آلومینیوم:
اغلب در خوشبوکنندههای ضد عرق برای کاهش تعریق استفاده میشود و میتواند مانند استروژن روی برخی از گیرندههای سینه عمل کند. درحالی که برخی از مطالعات گذشته نشان میدهد هیچ ارتباطی بین آلومینیوم مورد استفاده در خوشبوکنندهها و سرطان سینه وجود ندارد، دو مطالعه جدید اثرات سمی نمکهای آلومینیوم موجود در دئودورانتها و پتاسیل سرطانزایی آنها را روی سلولهای سینه تایید کرده است. این مطالعات از سوی آندره پاسکال ساپینو و استفانو ماندریوتا دو دانشمند سوئیسی در «بنیاد گرانجت» و مرکز «انکو-هماتولوژی» با همکاری دانشگاه آکسفورد پیگیری گشته است.
سرطان پستان:
یافتههای علمی جدید راه را برای دورۀ درمان کوتاهتر هموار کرد. زهر زنبور عسل نوع تهاجمی سرطان سینه را در ۶۰ دقیقه از بین میبرد.
مطالعات نشان داده:
محققان مجموعهای از آزمایشها را بر روی سلولهای همستر انجام و نشان دادند که سلولهای پستانداران از جمله آنهایی که در غدد پستانی (در واقع پستان زنان) قرار دارند وقتی در شرایط آزمایشگاهی در معرض نمکهای آلومینیوم قرار گرفتند، این فلز را به سرعت به خود جذب کردند. مطالعات نشان داد که در عرض ۲۴ ساعت پس از در معرض قرار گرفتند سلولهای غدد پستانی، بیثباتی ژنومی در این سلولها بهعنوان درگیری در ساختار کروموزومها پدیدار گشت. این اتفاق در طول تغییرات بدخیم ناشی از عوامل سرطانزا رخ میدهد، بنابراین «پتانسیل سرطانزایی» آلومینیوم بر روی سلولهای سینه را تایید میکند.
شایعترین سرطان جهان:
طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت، تا پایان سال ۲۰۲۰ میلادی تعداد ۷.۸ میلیون خانم با تشخیص سرطان سینه در پنج سال گذشته زندگی میکنند و این سرطان، شایعترین سرطان در جهان است. این سرطان همچنین بسیار مرگبار است به طوریکه در سال ۲۰۲۰ تعداد ۶۸۵ هزار مورد فوتی به دلیل این نوع سرطان گزارش شده است. سرطان پستان یک بیماری قابل انتقال یا عفونی نیست و دلایل ایجاد آن بهطور کامل مشخص نشده است ولی دلایل ژنتیکی هم تاثیر کمی در مبتلا شدن به آن ندارند. سازمان جهانی بهداشت میگوید تقریبا نیمی از موارد سرطان سینه در بانوانی ایجاد میشود که هیچ عامل خطرزا سرطان سینه غیر از جنسیت (زن) و سن (بالای ۴۰ سال) را ندارند.
برخی عوامل، خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش میدهد:
افزایش سن، چاقی، مصرف زیاد الکل، سابقه خانوادگی سرطان پستان، سابقه قرار گرفتن در معرض اشعه، مصرف دخانیات و هورمون درمانی پس از یائسگی را میتوان در این موضوع عنوان کرد.
مطالعات جدید میگوید:
مشاهدات برای اولین بار یک ماده شیمیایی محیطی را شناسایی کرده که ممکن است عامل افزایش سرطان پستان باشد. این مطالعات همچنین نشان میدهد که نمک آلومینیوم در سرطان پستان یادآور تاریخچه آزبست است و نمکهای آلومینیوم نه تنها در خوشبوکنندههای ضد تعریق بلکه در سایر محصولات آرایشی مانند کرمهای ضد آفتاب نیز استفاده میگردند.